Arriben les altes temperatures i tot apunta al fet que a poc a poc s’aniran incrementant fins a arribar als seus màxims anuals en poc més d’un mes. Encara no has preparat la teva casa per a combatre les intenses jornades de calor que s’aveïnen? Instal·la sí o sí un aire condicionat de qualitat. Existeixen diferents tipus d’aire condicionat, quin triar? Et comptem els seus múltiples avantatges i alguna que un altre desavantatge que has de conèixer. Presa nota!

Quina necessitat hi ha de passar calor a casa havent-hi còmodes i pràctics aparells d’aire condicionat que t’ajuden a suportar els mesos de més xafogor de l’any? Una despesa extra si, però assequible que t’ajudarà a més a descansar millor durant la nit i no aixecar-te l’endemà amb calor i amb la sensació de no haver dormit res per culpa de la calor. I fins i tot durant el dia. Gràcies a instal·lar aire condicionat pots treballar a casa còmodament, veure una pel·lícula o llegir un llibre sense estar suant tot el temps.

Quin tipus d’aire condicionat triar?

En l’actualitat l’oferta d’aires condicionats és bastant extensa. Per no parlar de la gran quantitat de marques existents en el mercat. Un consell: investiga per internet en diferents fòrums quines són les millors marques i pregunta al teu venedor que t’aconselli sobre quin tipus d’aire condicionat necessites per al teu espai específic.

D’una banda trobem els aires condicionats de finestra, que són caixes quadrades col·locades en un buit en la paret de manera que mitja caixa queda fora i l’altra mitjana dins de la paret. Són els aires condicionats de més baix cost i de fàcil manteniment encara que són més sorollosos i hem de fer un buit en la paret de la nostra casa.

Per un altre, el split de paret, en l’actualitat el més usat, encara que a vegades és difícil col·locar-ho en segons quines parts de la casa -com en les parets prefabricades o de baixa qualitat-. Està compost per una unitat, que és la que conté el compressor i que es troba en l’exterior de l’edifici i una altra a l’interior amb la qual es comunica mitjançant uns tubs, per la qual cosa el forat que cal practicar en la paret és relativament petit. Una altra opció és el split de sostre, que a més són de major capacitat. D’instal·lació més costosa també és la solució més ideal per a grans espais.

Un altre dels aires condicionats existents són els portàtils, és a dir un aire que en realitat és una caixa acoblada amb rodes que transportar per tota la casa. No requereix d’instal·lació, emeten poc soroll però són cars per a la poca potència que solen tenir. O els aires condicionats centrals o compactes que s’usen per a edificis sencers i requereixen per tant instal·lacions majors i costos més elevats.

I no podíem oblidar-nos dels sempre elegants aires condicionats per conducte, els més venuts. Aquests es componen d’un sistema centralitzat de distribució de l’aire a través d’un fals sostre. Si tries est, sens dubte opta per aquell on puguis regular-ho mitjançant un sistema de reixetes programables estratègicament col·locades i que és per on sali el flux de l’aire. Ningú notarà que tens aire condicionat.

Avantatges i desavantatges de l’aire condicionat

L’avantatge dels aires condicionats està clara: refresquen les nostres cases i per tant a nosaltres mateixos, permetent-nos disposar d’una millor qualitat de vida durant les 24 hores del dia en la nostra pròpia casa. I a millor descans, millor salut. Però ull, els aires condicionats també tenen una sèrie de desavantatges que has de conèixer, sobretot si abuses d’ell i més enllà de les sorpreses en la factura de la llum que pots trobar-te.

Els canvis bruscos de temperatura en sortir al carrer després d’estar gaudint de l’aire condicionat a casa poden ser perjudicials per a la teva salut per això és recomanable no baixar el termòstat d’uns 22 graus. O si no l’aparició de catarros “estiuencs”, mal de cap i processos gripals poden acompanyar-te en plena onada de calor. També en dormir, si abuses de l’aire pots sofrir molestos dolors musculars l’endemà. També lumbago o una faringitis espontània.